Tisková zpráva z mezinárodního folklorního festivalu Lidový rok® ve dnech 2.– 4. 9. 2016

Lidový rok 2016

XXVI. ročník mezinárodního folklorního festivalu pod názvem Lidový rok® se uskutečnil ve dnech 2. – 4. září 2016 ve Velké Bystřici. Záštitu nad letošním ročníkem převzali ministr zemědělství Marián Jurečka a hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil.

Mezinárodní folklorní festival letos nakročil do druhého čtvrtstoletí své existence. Lidový rok® znají folklorní kolektivy ve více jak 50 zemích světa. Festival je zaměřen na tradiční lidovou kulturu a soubory na něm předvádějí ve svém programu v jevištní podobě výroční zvyky a obyčeje svých regionů. Letos se k této pestré společnosti přidal indonézský soubor STKIP Sebelas April ze západní části Jávy, z městečka Dugi Rat od oblíbeného chorvatského Jadranu nás navštívil soubor Dalmacija.

Velká Bystřice již od pátečních ranních hodin žila přípravami na mezinárodní folklorní festival. Předpremiérou samotného festivalu byl v páteční podvečer koncert populární bejbypankové kapely Kašpárek v rohlíku. Následně přímí aktéři valašského filmu Děda uvedli slovem příběh o historii, zvyklostech a původních řemeslech současného i dobového Valašska.

V sobotu oficiálně zahájil úderem 14 hod. MFF Lidový rok® starosta města Velká Bystřice Marek Pazdera. Účastníky festivalu pozdravili významní hosté - Jiří Sobotka, předseda vlády, Jiří Dientsbier, ministr pro lidská práva, Martin Tesařík, senátor, Jiří Zemánek, poslanec PS. Otevřeli tím sérii vystoupení dětských folklorních souborů včetně zahraničních - mládežnického Sílešánka od Nitry a Jedľoviny z Kysúc. Bezprostřednost dětského pěveckého a tanečního projevu byly neklamným znamením, že lidové tradice oslovují i novou, nejmladší generaci, která na rozdíl od těch dřívějších už zcela vyrůstá ve světě IT technologií.

Ve večerním programu „V dobrym zme se zešli“ excelovali se svými vystoupeními domácí soubory a zahraniční hosté, kteří sklidili od diváků nadšené ovace. Koncert Kelt Grass Bandu ze Stránského se závěrečným ohňostrojem byl příjemnou tečkou druhého festivalového dne.

Nedělní část festivalu byla zahájena mší svatou v kostele Stětí Sv. Jana Křtitele a pokračovala koncertem lidových muzik na náměstí. Odpolední festivalový program uvedl v hanáckém dialektu Jiří Vrba z Němčic a předal slovo ministru zemědělství Mariánu Jurečkovi, který společně s vedením města Velká Bystřice vyhlásil výsledky soutěže „O nejkrásnější okno, předzahrádku, část ulice.“ Programová část pokračovala vystoupením folklorních souborů dospělých. Vyvrcholením odpoledne a celého festivalu bylo závěrečné vystoupení indonéského souboru, který nadchnul bystřické publikum.

Závěrečné poděkování patří všem, kteří přispěli k tomuto významnému folklornímu svátku.

Festivalové programy probíhaly v amfiteátru v Zámeckém parku a na Zámeckém náměstí. Po všechny festivalové dny byla zpřístupněna v Kulturním a informačním centru Velká Bystřice stálá expozice hanáckých krojů a krojových součástí, v galeriizet v západním křídle zámku výstava objektů a kreseb ze soukromé sbírky Pavla Konečného Hlavy. Na Zámeckém náměstí v rámci jarmarku proběhla světová premiéra originální velkobystřické cukrovinky Drásalovy hubance. Nechyběla nabídka z tradiční hanácké kuchyně v bystřických restauračních zařízeních, bohatý stánkový prodej i pouťové atrakce.

Festival pořádá Město Velká Bystřice ve spolupráci s folklorním souborem Haná a Hanáckým folklorním spolkem. Od roku 2004 je dramaturgem festivalu Josef Langer, vedoucí FS Haná Velká Bystřice. Letošní ročník finančně podpořil Olomoucký kraj, Ministerstvo zemědělství, další sponzoři a partneři projektu. Mediálními partnery jsou Český rozhlas, Rádio Haná, Rádio Proglas a Olomoucký deník.

kic@muvb.cz

TZ