19.8.2022

DSC 0009

Tisková zpráva Lidový rok® 2018

Ve Velké Bystřici skončil XXVIII. ročník folklorního festivalu.

Tisková zpráva XXVIII. ročníku mezinárodního folklorního festivalu Lidový rok®.

Festival, který letos proběhl ve Velké Bystřici ve dnech 31. 8. – 2. 9. 2018, je od svého prvopočátku zaměřen na lidové zvyky a výroční obyčeje, které pozvané dětské i dospělé folklorní kolektivy předvádějí v jevištní podobě s různou mírou stylizace.
V letošním roce se organizátoři museli vypořádat s nepříznivou situací se zahraničními hosty. Dlouhé měsíce připravovaná návštěva alžírského souboru bohužel pouhé 3 týdny před začátkem akce ztroskotala na odmítnutí vstupních vízech do shenghenského prostoru. Tato nepříjemná situace kromě Velké Bystřice postihla i další 4 festivaly v celé ČR. Dále finančních důvodů odřekl svou účast též soubor z Kypru. V této nepříjemné situaci organizátorům doslova vytrhl trn z paty soubor KUD Jedinstvo z přímořského letoviska Bar v Černé Hoře, který se přihlásil na urgentní výzvu českého folklorního sdružení. V krátkém čase zařídili vše potřebné a mohli jsme tak jeho dětskou i dospělou složku již 30. srpna ve Velké Bystřici přivítat. Dalšího zahraničního hosta se podařilo získat prostřednictvím folklorních přátel ve Slovinsku, kteří dojednali vystoupení dětských souborů Rožmarin a Dolena z okolí města Ptuj. Zahraniční hosty pak doplnil Vršatec z Dubnice nad Váhom.

XXVIII. ročník mezinárodního folklorního festivalu Lidový rok® Festival byl zahájen již v pátek. Diváci měli v příjemném podvečeru mimořádnou příležitost ke zhlédnutí původní dětské opery „Tvarůžkové ódy“ olomouckých autorů Tomáše Hanzlíka a Davida Hrbka v podání žáků olomouckých ZUŠ Žerotín, Iši Krejčího, Campanella a Komorního orchestru Iši Krejčího. Dirigentem provedení byl Tomáš Klásek, režie Anna Hlubinková, kostýmy a výtvarné řešení připravili žáci ZUŠ Miloslava Stibora. Zaplněný amfiteátr sledoval s nadsázkou pojatý operní výlet do dějin Olomouce, kde hráli zásadní role Břetislav a Jitka, biskup Jindřich Zdík, král Václav III. či malý Wolfgang Amadeus Mozart a hlavně zázračné olomoucké tvarůžky. Mladí interpreti byli za své výkony odměněni zaslouženým a nadšeným potleskem.

Festivalovou sobotu zahajuje odpolední program dětských folklorních souborů. Představily se v něm soubory Škubánek – Světlá nad Sázavou, Klobučánek – Valašské Klobouky, Malá Vonica s cimbálovou muzikou Valášek – Zlín, Dětský soubor Heleny Salichové – Ostrava-Poruba,  Krušpánek, Čekanka, muzika Topol a cimbálová muzika Krušpánek – Velká Bystřice a Rožmarin Dolena ze Slovinska. Nechyběl ani tradiční pozdrav seniorům v Domě pokojného stáří sv. Anny, jehož obyvatele potěšily soubory Heleny Salichové a Malá Vonica. Výkony tanečníků, zpěváků a muzikantů bedlivě sledovali i festivaloví lektoři Anna Maděričová z Uherského Hradiště, Ladislav Vrchovský z Ostravy a Jaromír Synek z Velké Bystřice. Při neformální besedě, která následovala po dětském pořadu sdělili vedoucím své poznatky a připomínky, které mohou využít při své další práci. Program uváděly děti z divadelního souboru „Rybky“ při Masarykově ZŠ a MŠ Velká Bystřice s babičkou Broňou Millou.

„V dobrym zme se zešli“ je název večerního programového bloku hostů festivalu. Ten má již tradičně velkou diváckou popularitu, neboť soubory při něm předvádějí i humorná a odlehčenější pásma ze svého repertoáru. Domácí Haná předvedla zpracování pověsti o Týnském sládkovi od olomoucké spisovatelky Heleny Lisické, kterým připomněla zakladatelku festivalu a dlouholetou uměleckou vedoucí velkobystřického souboru. Velký ohlas publika vzbudilo také „košilaté“ pásmo „Nesahej mi na kolínko“ od chrudimského Kohoutku. Bystřickým divákům se poprvé představili i hosté z Černé Hory a Slovenska. Jejich vystoupení ale v závěru ukončila bouřka s vydatným deštěm, který do Velké Bystřice přišel právě tento večer po 6 týdnech sucha(!). Vyvrcholení večera – folklorně-rocková show „Rockom krokom“ slovenské skupiny Čarovné ostrohy bylo v tu chvíli ohroženo. Díky profesionálnímu přístupu slovenského kolektivu a operativní přesunové akci členů spolupořádajícího souboru Haná se program, byť v mírně omezené podobě, uskutečnil v kulturním domě Nadační. Na dvě stovky diváků byly odměněny strhujícími tanečními výkony.

Po deštivé noci se hanácké městečko opět probudilo do slunečné neděle a návštěvníci si tak mohli v dobré pohodě užít závěr festivalu i na jarmarku, pouťových atrakcích a stáncích s bohatým občerstvením. Nedělní mše svaté se zúčastnilo několik desítek krojovaných a vítanými byly děti ze Slovinska. Během dopoledne rozdávaly na Zámeckém náměstí návštěvníkům jarmarku pohodu a radost z hudby a písní CM Marka Potěšila z Lipova, CM Slezan, CM Vsacan, muzika souboru Kohoutek, ľudová hudba Vršatec a muzikanti ze Slovinska.

Odpolednímu programu předcházelo ocenění vítězů velkobystřické soutěže o nejkrásnější okno, předzahrádku či udržované veřejné prostranství. Ocenění kromě bystřických představitelů předávali i milí hosté: senátor Lumír Kantor, poslanec Marian Jurečka či náměstci hejtmana Olomouckého kraje Dalibor Horák a Milan Klimeš.
Finálový program XXVIII. ročníku bystřického festivalu Lidový rok měl vysokou úroveň díky účinkujícím folklorním kolektivům Vršatec z Dubnice nad Váhom, Lipovjan z Lipova, Vsacan ze Vsetína, Slezan z Českého Těšína, Kohoutek z Chrudimi, ale i domácích souborů Haná a Str.Haná. Velký potlesk a díky všech sklidilo závěrečné vystoupení milého černohorského souboru Jedinstvo. Pořady dospělých souborů fundovaně a s nadhledem i humorem moderoval Martin Rezek z Uherského Hradiště.

Festival Lidový rok® pořádá Město Velká Bystřice ve spolupráci s folklorním souborem Haná a Hanáckým folklorním spolkem. Záštitu nad letošním ročníkem převzal hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk. Festival finančně podpořil Olomoucký kraj a Ministerstvo kultury ČR. Generálním sponzorem je firma Go4Games, dalšími sponzory pak společnosti Strabag, EGT, Elpremont, Elkoplast, Hotel Zámek, Ferona, Agrospol, Česká spořitelna, Florcenter, FTP, INPOL, VAPE, TescoSV, Eurospektrum, Ditana, Nutrend, MAKRO, Gold Office, MYFA, Profit, Rostislav Simkovič, Čeroz a Seko. Mediálními partnery jsou Český rozhlas, Rádio Haná, Rádio Proglas, Olomoucký deník a Hanácké noviny.

Příští, již XXIX. ročník Lidového roku se uskuteční ve dnech 6. až 8. 9. 2019.

7.9.2018 9:34:50 | přečteno 245x | petr.nakladal