4.12.2021

Tisková zpráva Lidový rok® 2017

XXVII. ročník mezinárodního folklorního festivalu Lidový rok® se uskutečnil ve dnech 1. – 3. září 2017 ve Velké Bystřici.

Lidový rok® znají folklorní kolektivy ve více jak 50 zemích světa. Festival je zaměřen na tradiční lidovou kulturu a soubory na něm předvádějí ve svém programu v jevištní podobě výroční zvyky a obyčeje svých regionů. Letos se k této pestré společnosti domácích souborů přidal mexický soubor Compañía de Danza folklórica UAM Azcapotzalco, který působí při metropolitní univerzitě v Ciudad de México, slovinský soubor Folklorno Društvo Lancova Vas a od našich sousedů ze Slovenska bratislavský soubor Poleno. Mexický soubor přivítala Velká Bystřice již ve středu večer a mohl tak své umění předvést na milých vystoupeních v sousedních obcích Mrsklesy a Svésedlice.
Festival mělo zahajovat páteční filmové představení pohádkového muzikálu na lidové motivy „Stojí hruška“, ale vzhledem k vytrvalému dešti muselo být promítání zrušeno.Vyjednána byla též sobotní „Pozvánka na Lidový rok“ – vystoupení zahraničních souborů na olomouckém Horním náměstí. Bohužel ze strany města Olomouc nebyly pro toto vystoupení připraveny ani minimální podmínky (pódium, ozvučení), a tak jej nebylo možné uskutečnit.

Hlavní program festivalu Lidový rok® zahájil v sobotu odpoledne blok vystoupení dětských folklorních souborů. V pestrém programu se představily soubory Malá Rusava – Bystřice pod Hostýnem, Šípek – Jihlava, Veličánek – Velká nad Veličkou, cimbálová muzika Pomlka – Olomouc, Krušpánek, Čekanka a Muzika Krušpánek – Velká Bystřice. Diváky i účinkující v úvodu pozdravil starosta města Velká Bystřice Marek Pazdera, který na pódiu přivítal též hejtmana Olomouckého kraje Ladislava Oklešťka.

Děti předvedly dobré výkony a jejich taneční, muzikantské i pěvecké projevy byly neklamným znamením, že lidové tradice oslovují i mladou generaci. Program uváděly děti z divadelního souboru „Rybky“ při Masarykově ZŠ a MŠ Velká Bystřice s babičkou Broňou Millou. Nechyběl ani tradiční pozdrav seniorům v Domě pokojného stáří sv. Anny, jehož obyvatele potěšily soubory Malá Rusava a Veličánek.

Podvečer patřil komponovanému programu „Záhorské obrázky“, který představil region Hostýnské a Lipenské Záhoří. Účinkující Rusava, CM Bukovinka a ženský sbor Jaderničky Bystřice pod Hostýnem, ML-HA a CM Záletníci Velká Bystřice, Záhorská muzika Olomouc, Hanácký mužský sbor Rovina Olomouc a sólisté Věra Grygarová a Jaroslav Skopal si tak po roce zavzpomínali na účinkování v úspěšném pořadu festivalu Strážnice 2016.
Následoval oblíbený pořad domácích souborů i zahraničních hostů „V dobrym zme se zešli“, ve kterém představují divákům hlavně humornější čísla ze svého repertoáru.
Večerního programu se zúčastnili významní hosté – ministr kultury Mgr. Daniel Herman, ministr zemědělství Ing. Marián Jurečka, hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk, kandidát voleb do Parlamentu ČR za KDU-ČSL Hayato Okamura a exhejtman Olomouckého kraje Ing. Martin Tesařík. Ti byli v bystřické galeriizet účastni i malé slavnosti: představení nového CD Hanáckého mužského sboru Rovina.
Sobotní večer vyvrcholil koncertem oblíbené muziky Hradišťan s Jiřím Pavlicou. Skvělé muzikanty dlouho nechtěli vděční diváci pustit z pódia.

V neděli se festival bohužel probudil do zamračeného i trochu deštivého dne. Rann nedílnou součástí programu je mše svatá. Zúčastnilo se jí i několik desítek krojovaných a zpěvem doprovodil slovinský soubor. Během dopoledne rozdávaly na Zámeckém náměstí návštěvníkům jarmarku pohodu a radost lidové muziky souborů Dyleň, Bystrzyca, Žerotín a CM Ocůn.
Odpolednímu programu předcházelo ocenění vítězů velkobystřické soutěže o nejkrásnější okno, předzahrádku či udržované veřejné prostranství. Ceny výhercům, kromě bystřických představitelů předával i další milý host, senátor Lumír Kantor. Popřál i hodně úspěchů souborům připraveným ke svým vystoupením, kterými letos byly Bystrzyca – Bystřice, Dyleň – Karlovy Vary, Vizovjánek – Vizovice, Žerotín – Strážnice a Haná i ML-HA – Velká Bystřice. Závěrečný festivalový pořad dospělých folklorních souborů „Debe decke tak belo“ provázel občasný deštík, a tak mu v amfiteátru přihlížela asi stovka nejvěrnějších. Mohla být ale svědkem nadšených, příjemných a uvolněných výkonů všech účinkujících. Diváci si samozřejmě nenechali ujít pravou mexickou fiestu při závěrečném vystoupení hostů z UAM Azcapotzalco.
Pořady dospělých souborů fundovaně a s nadhledem moderoval Martin Rezek z Uherského Hradiště.

Po všechny festivalové dny byla zpřístupněna v Kulturním a informačním centru výstava fotografií ke 40. výročí souboru Haná Velká Bystřice i stálá expozice hanáckých krojů. V galeriizet v západním křídle zámku pak bylo možno zhlédnout výstavu Tiny Buchholtz: Mezi světlem a stínem. Na Zámeckém náměstí v rámci jarmarku proběhl už podruhé prodej výtečné velkobystřické cukrovinky Drásalovy hubance. Nechyběla nabídka z tradiční hanácké kuchyně v bystřických restauračních zařízeních, bohatý stánkový prodej i pouťové atrakce.

Festival pořádá Město Velká Bystřice ve spolupráci s folklorním souborem Haná a Hanáckým folklorním spolkem. Dramaturgem festivalu je Josef Langer, vedoucí FS Haná Velká Bystřice. Záštitu nad letošním ročníkem převzali ministr zemědělství Marián Jurečka a hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk. Festival finančně podpořil Olomoucký kraj, Ministerstvo zemědělství ČR i další sponzoři a partneři projektu. Mediálními partnery jsou Český rozhlas, Rádio Haná, Rádio Proglas, Olomoucký deník a Hanácké noviny.

XXVIII. ročník Lidového roku se uskuteční ve dnech 1. až 2. 9. 2018.